"Knapvilla nodigt uit om je traditionele denken te laten varen"

Afgelopen vrijdag zijn wij, Maartje Verschuren en Aernout Casier, op werkbezoek geweest naar Knapvilla. We hebben dit initiatief genomen om te kijken of het in het kader van vakdidactiek interessant zou zijn om hier met studenten heen te gaan en hen aan den lijve te laten ondervinden wat er, als je eens vanuit een ander startpunt probeert je onderwijs in te richten, mogelijk is. Wij hebben ons bezoek als bijzonder inspirerend en nuttig ervaren en zien in de locatie niet alleen mogelijkheden voor onze studenten, maar zelfs onze teams of, breder nog, ons instituut.

Welke mogelijkheden dan? Nou, allereerst nodigt de villa uit om je traditionele denken te laten varen. Je wordt, bijvoorbeeld, door een test geconfronteerd met je eigen voorkeuren. Daarnaast word je als bezoeker door de verschillende ruimtes uitgenodigd om mee te gaan in het denken volgens meervoudige intelligentie/M.I. Wij denken dat ons onderwijs verrijkt zou kunnen worden als men ervaart dát er andere ideeën zijn vanuit welke je je lesgeven kunt organiseren. Als wij er in slagen bewust en expliciet in te spelen op deze intelligenties, verrijken we natuurlijk ook de onderwijservaring van onze studenten. Op die manier helpen we hen completere docenten te worden. Zeker met de 21st century skills in het achterhoofd.

Op het landgoed vind je daarnaast ook het JAS (jenaplan advies en scholing). Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde. Onze collega Ben heeft afgelopen week geverifieerd dat er binnen het huidige FO-programma nauwelijks aandacht besteed wordt aan vrije scholen, jenaplan-, Montessori- of Daltononderwijs. Ook hier lijkt dus een lacune in ons programma opgevangen te kunnen worden door een studiedag bij Knapvilla te organiseren.

Daar houdt het echter niet op. Het terrein heeft een grote tuin en een groot buitenterras. Er zijn verschillende M.I.-ruimtes en een modern ingedeelde conferentieruimte (geen collegezaal). Ook zijn er mogelijkheden tot wandelen en "pitch and putt". Het is, ten slotte, gelegen in een mooi bosrijk gebied. Al deze factoren maken het volgens ons een prachtige locatie voor bijvoorbeeld een teambuilding-dag. Wij kunnen ons goed voorstellen dat zo'n dag niet alleen tot fris, "witter" denken en met elkaar delen over onderwijs zal leiden, maar dat door de indeling (kleine ruimtes, zelfs in de conferentieruimte geen zaalgevoel, veel "buiten") ook de onderlinge banden tussen de personeelsleden erdoor versterkt zullen worden. Dáár zal ons instituut wel bij varen.

Aernout Casier - Teaching-matters.nl

bezoekadres: Nieuweweg 240, 6603 BV Wijchen
telefoon: 073 8509009
e-mail: knapvilla@home.nl, internet: www.knapvilla.nl
Website: A Vida Boa