Referenties

In 2016 hebben we programma's verzorgd voor groepen van de volgende scholen en bedrijven (zij kwamen bij ons of wij bij hen):

 • SPOVenray technologiecoaches
 • BS de Stapstien
 • Congres Het Jonge Kind Directeuren van Buiten
 • Studenten PMK Fontys
 • Basisschool Avonturijn
 • Basisschool de Mettegeupel
 • Basisschool de Tolter
 • Stichting Montris Kinderopvang
 • Hogeland College
 • Studieweekend in mei in Umbria, BS de Toekomst
 • Basisschool het Mozaïek
 • Basisschool Ichthus
 • SBO Margretha Hardenbergschool
 • Basisschool de Walsprong
 • Studenten Augustinianum
 • Basisschool de Meent
 • Studieweekend AVS in Umbrië


Reacties van deelnemers 2016

- Lang weekend Umbrië - Op een werkelijk prachtige locatie genieten van leren en (het Italiaanse) leven? Dat kan!

In oktober 2016 verbleef ik met een groep schoolleiders in Saragano, Umbria. In een lang weekeind hebben we veel geleerd over leren en leiden in relatie tot het brein.

Hanneke vloog het thema aan vanuit haar jarenlange kennis en ervaring over meervoudige intelligentie. Dat maakte dat het programma voor iedereen op een manier is vormgegeven die recht doet aan zijn of haar leervermogen; een verademing die ik ieder kind in het onderwijs ook gun!

Ambassadeurs van Knapvilla Gonnie van Alphen en Cees Frankruijter zorgden voor de verdere invulling van de cursus: Mindset bij jezelf en de ander.

Het is van absolute meerwaarde om met een team op een heel andere locatie dan je normaal gewend bent, te leren van en met elkaar. Het geeft een extra dimensie; iedereen is op een voor hem of haar nieuwe plek. Dat maakt het makkelijker om ook samen nieuwe inzichten op te doen en standpunten in te nemen. De meer dan voortreffelijke Italiaanse gastvrijheid maakt dat je in een enorme leer-flow raakt die je nog lang bij zal blijven.

- Ilse van Hal, Bureau de Krul, Krachtig in onderwijs

Bekijk ook de foto's van dit weekend »


Een ontzettend leerzame en gezellige dag
Het was een lange reis. Van Almere naar Huizen en met een bus vol nieuwsgierige dames en heren naar Wijchen. Knapvilla was de bestemming. We werden hartelijk ontvangen. Na de koffie en heerlijke gebakjes begonnen we in de collegeruimte.

Ons werk is belangrijk, begon Hanneke. Ze legt ons uit wat wij met de methode 'meervoudige intelligentie' allemaal kunnen losmaken bij de jonge kinderen. Ze zijn als bergkristallen en wij kunnen ze slijpen tot individuen met eigen talenten.

Daarna gingen we in groepjes langs verschillende ruimtes. Hier stond alles zo leuk uitgestald, dat we zelf gelijk wilden spelen.

Na een heerlijke lunch kregen we de tijd om bij alle ruimtes langs te gaan, ons te oriënteren en leuke activiteiten te verzinnen die we in ons werkveld konden toepassen. Ik vond zelf de ruimte van het talent natuur het leukst.

Na een quiz over denkers en doeners, kwam deze leerzame dag tot een einde. Een gezellige borrel na afloop en een dankwoord namens de directrice aan het hele team van Knapvilla eindigde met luid applaus. Dat verdienden ze, want het was ontzettend leerzaam en gezellig.

Bedankt Hanneke en team.

- van Lisa, Kinderdagverblijf De Regenboog, Almere, vestiging van Montris Kinderopvang


Sinds ons bezoek kolkt Avonturijn van enthousiasme
Met het hele team een dag op bezoek in Wijchen. Het team verheugde zich erop. Gezien de onderwijsverandering en ontwikkeling nieuwe lesmodel nog meer nieuwe zaken horen.

De warme ontvangst, de scholing en informatie die precies op maat was voor onze school en de ontwikkeling, de extra presentatie over Reggio Emilia, de catering, de afwisseling... Het was een dag ongelofelijk genieten, met ons onderwijs bezig zijn en anders kijken en denken over de inzet van materialen.

Het werken met de denkhoeden van de Bono doen we al dagelijks! De ideeën die zijn opgedaan worden uitgewerkt en uitgewisseld! Sinds ons bezoek in januari bruist Avonturijn nog meer, eigenlijk kolkt het nu van enthousiasme. We komen graag met een afvaardiging naar Umbrië; Reggio past naadloos in onze visie. Grazie en ariverdeci! En heel veel dank voor deze inspirerende dag.

- Het team van Avonturijn, een fabriek vol talenten!


"Ik barst van de inspiratie"
En toen was het 27 januari 2016... In groepjes kwamen de collega's binnen in de Knapvilla. De ontvangst van Hanneke en de uitnodigende taartjes op tafel waren al hartverwarmend. Dat zette de toon voor de dag!?

Na een inspirerende inleiding door Hanneke in de collegezaal, liepen we samen met haar over het leven-lang-leren-pad. Ze maakte rake toevoegingen en opmerkingen over wat er te zien was. Dat zorgde er soms ook voor dat een aantal mensen zich maar moeizaam los kon maken van de omgeving om door te lopen.

In een natuurlijke omgeving maakten we allemaal een hersentest. We zagen bevestigd wat we soms stiekem al wisten: de denker, de voeler, de doener en de weter. Hmmm, en ook van elkaar natuurlijk. Over die wetenschap gaan we het zeker ook nog hebben samen en ons voordeel mee doen.

Na een voortreffelijke lunch van Maître Cees, mocht iedereen zelf of in groepjes rond gaan over het pad en zich te goed doen aan alles wat er was. De kreten op het einde van de dag van alle leerkrachten: "ik barst van de inspiratie", "wanneer gaan we beginnen?", "ben opnieuw helemaal enthousiast geworden", "wanneer gaan we materialen opruimen en opnieuw indelen?", "die gordijnen die moeten wij ook hebben", "meerdere kleine, sfeervolle ruimtes maken, dat is het", "we moeten als team nog meer samenwerken, maar dan anders", "wanneer gaan we herbeginnen?", "we moeten ook de crea anders aan gaan pakken", "ja meer uitdagen en op talenten letten" enz.

Kortom: we hebben voor de komende tijd volop inspiratie, ideeën, ambitie, werk en plezier! 28 januari was niet meer hetzelfde...


Quotes van deelnemers
"Bruikbare ideeën voor de klas, nieuwe inzichten voor mezelf." - Linda
"Borrelen van de nieuwe ideeën, yes-gevoel." - Ann
"Ideeën en inspiratie om direct op school toe te passen. Hoe meer tegemoet komen aan verschillende KNAP's." - Annemieke
"Hoe ik de kinderen beter op verschillende manieren kan laten leren." - Iris


Foto's 2016


 


Lang weekend Umbrië, oktober 2016. Een op maat gemaakt programma; elk weekend ziet er anders uit.

 

Presentatie van de Slimmobiel op 25 mei 2016. Het nieuwste onderwijsidee voor Europa. Een onderwijsidee van Hanneke Lokhoff, in samenwerking met EromesMarko en de Rolfgroep. Meer info: www.slimmobiel.com.

 

 
Een Leven Lang Leren in Umbrië met het team van KBS De Toekomst uit Dronten tijdens het pinksterweekend (2016).
Professionaliseren rondom STEAM, bewegend leren en alle intelligenties. Daarbij samen genieten, samen koken, samen naar Perugia en aan lange tafels eten en filosoferen over het mooiste onderwijs voor ieder kind.

 
Bezoek van studenten gymnasium, Scholengemeenschap Augustinianum (2016):


 


 
Referenties 2015

 • Basisschool de Hobbit
 • Hardenbergschool
 • dr.Schaepmanschool
 • Basisschool Noordeinde
 • Ziekenhuisschool Antwerpen
 • Fontys Hogeschool
 • Basisschool de Toekomst
 • Bibliotheek Wijchen
 • Stichting Delta
 • Kinderopvang Goudvisje
 • Directeuren van Buiten
 • Basischool Megelsheim
 • Meidoornschool
 • Basisschool het Mozaïek
 • Studenten Augustinianum
 • Talentennetwerk SLO
 • Onyx
 • MOFA meeting Amsterdam
 • Kindcentrum de Vlieger

 

Reacties van deelnemers 2015

"We zijn dagelijks bezig met de ontwikkeling van kinderen. Vanuit het talent van een kind laten we hen nieuwe dingen leren en ontdekken. De theorie van Knapvilla sluit daar goed bij aan. Zij laten medewerkers ervaren (vanuit het oogpunt van meervoudige intelligenties) hoe ze kinderen verder kunnen laten groeien, met name door stil te staan bij de rijke leeromgeving en deze te koppelen aan de talenten van kinderen. Zo stond tijdens de studiedag bij Knapvilla de ontwikkeling van onze medewerkers centraal. Zij hebben hun kennis nog verder uitgebreid tijdens deze inspirerende dag."
- Kinderopvang 't Goudvisje & BSO 't Haaienhonk, 11 november 2015 (via Facebook

"Hanneke is passionate about life and passionate about learning. This is obvious when you have the chance to hear her speak, whatever language she uses (and she knows a few!).
She has taken the body of knowledge on multiple intelligences one step further, making it real and tangible. The Knap Villa ("Smart House") treats each intelligence to a specifically-designed room, allowing people involved in learning to be immersed in a related universe for a privileged space of time.
Hanneke has a knack of making things real and transmitting energy about the powerful way of learning that multiple intelligences represents."
- Peter Chadwick, oktober 2015

Een groep Japanse leraren bezocht Knapvilla. Lees hun uitgebreide reactie »

"De villa nodigt uit om je traditionele denken te laten varen. Men ervaart dat er andere ideeën zijn vanuit welke je je lesgeven kunt organiseren." - Aernout Casier - Lees de complete uitgebreide reactie »

"Het waren niet alleen de MI-ruimtes die me hebben geïnspireerd. Alle ruimtes waren zo sfeervol en met zorg, aandacht en humor aangekleed. De lezing werd zeer kundig en vanuit een ontspannen, liefdevolle beleving gebracht. Echt chapeau voor wat jullie hebben neergezet! En wat fijn was het om de 9e MI al zichtbaar te zien bij jullie! Hoe dan ook, kom ik nog heel graag een keer terug." - Janita van Dam

"Het was inspirerend! Dank je wel voor het besef dat veel, zo niet alles, mogelijk is." - Team De Klaverhoek 

"Het is geweldig. De tijd vliegt voorbij. We nemen veel ideeën inspiratie, wensen, voornemens, lijsten van boeken mee. Er gaat veel ANDERS."
- Frederiek

"Knus
Doen
Aandacht
Verrijkend
Enthousiast
Levensvisie
Hartelijk
Dank je wel!"
- PBD Gent

"Wauw! Wat zullen de kinderen gaan genieten als we dit, M.I, gaan doen!!" - Hannie

"Ook in de herhaling geweldig, door de openheid en flexibiliteit. Ruimte om ons team, ons team te laten zijn." - Carolien

"Thank you very much for the tour and presentation. It was quite interesting. We will use these ideas back at our school in St.Maarten."
- Henri (Nederlandse Antillen)

Foto's 2015


Sfeerfoto's Knapvilla op de nieuwe locatie in Wijchen (sinds 20 maart 2015).

Klik op een foto voor een groter beeld.

bezoekadres: Nieuweweg 240, 6603 BV Wijchen
telefoon: 073 8509009
e-mail: knapvilla@home.nl, internet: www.knapvilla.nl
Website: A Vida Boa