Verslag van PABO-studenten na een bezoek aan Knapvilla

"Afgelopen september hebben wij met onze school de Knapvilla bezocht. Het was een onderdeel van een themadag in leerjaar twee op de Pabo in Emmen. Naderhand werd aan ons gevraagd hoe wij die dag hebben ervaren.

's Morgens vroeg kwamen wij aan bij de Knapvilla, zonder enig beeld te hebben van wat de Knapvilla deed en inhield. We werden heel vriendelijk ontvangen door de medewerkers van de Knapvilla.

Via een korte lezing werd ons uitgelegd wat de visie van Gardner inhield over de meervoudige intelligenties. Gardner gelooft dat ieder kind niet één intelligentie bezit, maar meerdere. Ieder kind heeft verschillende intelligenties.

De intelligenties worden benoemd als 'knap', bijvoorbeeld rekenknap of natuurknap. Door middel van de knap waar het kind goed in is, kun je de knaps waar het minder goed in is, stimuleren.

Na de lezing werden we verdeeld in groepjes. Met ons groepje moesten we langs de verschillende 'knap-kamers'. In elke kamer werd een intelligentie uitgebeeld met verschillende interessante materialen.

Zo stond er bijvoorbeeld in de filosofiekamer een waterbed. Hierop kon je lekker tot rust komen. Maar ook waren er prachtige materialen aanwezig, die lesideeën gaven voor ons als beginnend leraar. De vakdocenten hielpen ons op weg en gaven uitleg indien nodig. Maar vooral kon je rondkijken in de verschillende, mooi aangeklede kamers.

De medewerkers van dit project waren heel positief ingesteld. Ze maakten ons enthousiast om aan de slag te gaan met de meervoudige intelligenties. Ook nu op stage ben je er opgericht hoeveel verschillende kinderen je in de klas hebt. Ieder kind heeft zijn eigen kwaliteiten. Als school moet je er voor zorgen dat de kinderen alle intelligenties kunnen ontwikkelen. Een mooie uitdaging voor ons toekomstige leerkrachten.

Kortom, het was een zeer goede ervaring en enthousiast zijn wij terug gekomen van ons bezoek aan de Knapvilla. Knapvilla bedankt voor deze mooie ervaring. Hopelijk kunnen jullie nog veel meer mensen enthousiast maken!"

Jordan en Lotte
Studenten aan Pabo Emmen - Stenden Hogeschool
september 2012

bezoekadres: Nieuweweg 240, 6603 BV Wijchen
telefoon: 073 8509009
e-mail: knapvilla@home.nl, internet: www.knapvilla.nl
Website: A Vida Boa