Een laadpaal aan huis: hier moet je op letten

Een elektrische auto wordt steeds populairder. Het wordt daarom ook voor veel mensen interessant om een laadpaal bij huis te laten installeren. Hierdoor kun jij op elk gewenst moment jouw auto opladen en dit is een stuk goedkoper dan het opladen bij bijvoorbeeld een tankstation. Hieronder zetten wij op een rij waar je op moet letten bij het installeren van een laadpaal.

Laadpaal moet bij de auto aansluiten

De laadpaal moet geschikt zijn voor het type auto waarin jij rondrijdt. De laadpaal moet namelijk de geschikte hoeveelheid aan energie leveren. Wanneer de laadpaal in een snel tempo energie levert terwijl de auto dat niet aankan, blijft de laadsnelheid alsnog laag. Dit geldt ook wanneer de auto langzaam energie kan ontvangen terwijl de laadsnelheid hoog is. Wanneer je dus een auto gaat kopen of gaat leasen met bijvoorbeeld financial lease, dan is het belangrijk dat je een bijbehorende laadpaal aanschaft.

Laadsnelheid

Het werd net al even kort benoemd dat er dus twee verschillende auto’s zijn: auto’s die snel laden en auto’s die langzaam laden. Wanneer je veel onderweg bent en ook meer rijdt dan de actieradius, is het wellicht een aanrader om voor een laadpaal te kiezen die snel oplaadt. Dit moet natuurlijk wel aansluiten bij jouw auto. Als je rond zes uur in de avond thuiskomt en weer vertrekt om acht uur in de ochtend, dan is een laadpaal met een vermogen van vier kWU genoeg. Wil jij ook rondrijden in een elektrische auto? Een Tesla financial lease je al binnen een paar stappen.

Slim investeren

Het installeren van een laadpaal aan huis en het daadwerkelijke gebruik ervan kan behoorlijk oplopen in de centen. Wel kun je ervoor kiezen om slim gebruik te maken van de laadpaal. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van zonnepanelen. De opgewekte energie kun je dan gebruiken voor de laadpaal aan huis. Bovendien bestaat er een andere manier waarmee je duurzaam om kunt gaan met het laden. Deze manier wordt ook wel ‘smart charging’ genoemd. Dankzij deze technologie gaat er meer stroom naar de laadpaal wanneer je dat nodig hebt, en andersom. Er wordt dus simpelweg gebruik gemaakt van de stroom die op dat moment beschikbaar is.

Voor- en nadelen eigen laadpaal

Wil je een elektrische Volkswagen leasen, maar ben je er nog niet helemaal over uit of een eigen laadpaal wat voor jou is? In dat geval is het goed om de voor- en nadelen van een laadpaal naast elkaar te leggen. Een eigen laadpaal is namelijk in verhouding een stuk goedkoper dan een laadpaal bij jou in de buurt. Daarnaast is er natuurlijk altijd een plekje vrij bij een laadpaal: hij staat immers bij jou op de oprit. Een nadeel kan zijn dat je zelf voor de kosten op moet draaien om een laadpaal bij jou thuis aan te leggen.